protectia muncii

Protectia muncii in cazul persoanelor de sex feminin

Desi se cauta o apriga egalitate intre cele doua sexe, se pare ca din mai multe puncte de vedere persoanele de sex feminin sunt, in mod normal, diferite de cele de sex masculin. Conform unui studiu, se pare ca persoanele de sex feminin ar avea cu pana la 40% mai putina forta musculara decat un barbat, in timp ce statura corpului este si ea una ceva mai mica, acest lucru influentand alegerea genului feminin pentru unele locuri de munca.

Protectia muncii in cazul persoanelor de sex feminin

Atunci cand vine vorba de repartizarea la locurile de munca, se pare ca femeile ar suferi o oarecare discriminare atunci cand vine vorba de angajare, iar cele mai multe dintre femei au si in zilele noastre locuri de munca de tip “part-time”, desi acestea nu solicita absolut deloc forta fizica.

Dar, care ar fi aspectele reclamate persoanelor de sex feminin? Se pare ca aspectele sociale s-ar referi la unele activitati, dar si la anumite situatii sociale cum ar fi o responsabilitate in afara locului de munca prea mare, dar si anumite momente de violente domestica ce ar putea sa influenteze activitatea la locul de munca. Am putea vorbi aici chiar si de cresterea celor mici, anumite activitati ce tin de prepararea mesei, dar si de igiena din casa.

Totoada, unele conditii fiziologice ce sunt specifice persoanelor de sex feminin ce pot sa afecteze destul de serios performanta la serviciu, ar da de la un randament prea scazut si pana la absenta la locul de munca, iar aceste conditii despre care vorbim ar putea sa fie sindromul premenstrual, cat si sindromul permenopauzal sau dismenoreea, toate cele 3 putand sa genereze anumite probleme de memorie si incapabilitate de concentrare, cati sporind oboseala si lasandu-le parca fara energie.

Alti doi factori destul de importanti ar putea sa fie sarcina, cat si alaptatul. Pentru orice femeie insarcinata trebuie sa fie luate in calcul mai multe riscuri ce ar putea sa afecteze sarcina. Toate acestea aspecte fac parte din protectia muncii de la jobul tau.

Atunci cand vine vorba de alaptare, aceasta se poate face chiar si la locul de munca, daca se iau in considerare anumite conditionari la serviciu, dar si anumite caracteristici cum ar putea sa fie frecventa acestui proces, sau daca angajatorul poate indeplini conditiile minime astfel incat alaptarea sa se poata face chiar si la locul de munca (am putea vorbi aici de o camera intima pentru femeie, de o acomodare si chiar relaxare a programului).

Totodata, se interzice complet expunerea la substante chimice periculoase care pot sa patrunda in lapte. Vorbim aici de anumiti solventi, de pesticide sau de metalele grele. Asadar, se remarca o oarecare discriminarea in cazul persoanelor de sex feminin la locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.