Ce trebuie să știi despre contabilitate și gestiune?

Contabilitatea și gestiunea contabilă sunt domenii foarte importante de înțeles pentru a fi un antreprenor de succes. Cât de multe știi despre contabilitate și gestiunea acesteia? Contabilitatea înseamnă a ține evidența banilor care intră și ies într-o afacere, însă nu se rezumă doar la aceste aspecte. O contabilitatea incompletă poate duce la probleme pentru afacere, inclusiv faliment. Este important ca persoanele responsabile cu conducerea aspectului financiar al companiei să aibă o bună înțelegere a contabilității.

Contabilitatea și gestiunea sunt doi termeni care sunt adesea folosiți interschimbabil, dar au înțelesuri ușor diferite. Contabilitatea este de obicei definită ca procesul de înregistrare, clasificare, rezumare și raportare a evenimentelor economice. Pe de altă parte, gestiunea este actul de planificare și coordonare a activităților specifice pentru atingerea unui scop.

Atât contabilitatea, cât și gestiunea joacă un rol important în asigurarea faptului că o afacere funcționează fără probleme. Acestea lucrează împreună pentru a se asigura că totul funcționează bine, astfel încât să puteți lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul de a continua cu o afacere.

Ce este contabilitatea?

Contabilitatea este procesul de păstrare a evidenței tranzacțiilor pentru a asigura acuratețea și integritatea informațiilor financiare. Constă în pregătirea documentelor financiare precum bilanţuri, situaţii de profit, situaţii de numerar, rapoarte de gestiune şi bugete. Contabilitatea implică, de asemenea, măsurarea profitabilității prin diverse indicatori, cum ar fi rentabilitatea capitalului propriu și rentabilitatea activelor. Alte aspecte includ taxa de valoare adăugată (TVA) câștigurile și rata de capitalizare. Contabilitatea este limbajul afacerilor. Dacă sunteți antreprenor, este esențial să aveți o înțelegere aprofundată a principiilor contabilității și gestiunii acesteia.

Contabilitatea este un proces financiar și de afaceri care oferă informații economice despre trecut, prezent și viitor. Contabilii sunt profesioniști care furnizează aceste informații publicului. Ei pot analiza datele și apoi pot rezuma aceste perspective. Procedura contabilă este un proces semnificativ în conducerea unei afaceri. Oferă informații valoroase care îi pot ajuta pe manageri să-și îmbunătățească eficiența afacerii pentru a-și satisface mai bine părțile interesate.

De asemenea, contabilitatea oferă răspunsuri la diferite întrebări despre performanța afacerii și comunicând aceste perspective în forme utile. Contabilii au un rol important în afacere – li se încredințează responsabilitatea de a gestiona evidențele financiare ale unei companii. Ei trebuie să fie suficient de încrezători și experimentați pentru a realiza când raportarea unui lucru va duce la rezultate bune sau proaste pentru firmă. Contabilitatea este un subiect la care cu greu ne gândim. Cu toate acestea, aceasta vă poate ajuta să faceți investiții mai bune și să economisiți mai mulți bani.

Ce este contabilitatea de gestiune?

Contabilitatea de gestiune este importantă pentru a nu pierde din vedere beneficiile reale și îmbunătățirile pe care le poate aduce în practicile de afaceri. Vă întrebați dacă firma pe care o aveți aplică într-adevăr contabilitatea de gestiune adecvată? Este obișnuit să vorbim despre contabilitatea unei firm pentru a ne referi la managementul financiar, dar, în realitate, nu există o singură contabilitate. Există contabilitate administrativă, financiară și de gestiune.

Cu contabilitate financiară nu este suficient, aveți nevoie de un instrument care descompune informațiile relevante. Aici intră în joc contabilitatea de gestiune, prin adăugarea de informații, astfel încât să știi tot ce ai nevoie despre afacerea ta, de la stocuri la controlul gestiunii, pentru a calcula costurile tuturor serviciilor, activităților și produselor.

Printre principalele avantaje ale contabilității de gestiune se numără și următoarele:

  • Permite cunoașterea aspectelor contabile și financiare ale unei afaceri, într-un mod detaliat. Prin urmare, pe scurt, este nevoie de gestiune contabilă pentru a cunoaște mai mult și mai bine gestionarea finanțelor într-o afacere;
  • Facilitează luarea deciziilor. Practic, în timp real, este un avantaj competitiv pentru afacere, deoarece în orice moment cunoașteți starea finanțelor și posibilitățile de gestionare ale acestora;
  • Mai mult control și planificare asupra resurselor, atât materiale, umane și economice. Ajută la detectarea rapidă a posibilelor erori și, prin urmare, pot fi găsite soluții pentru remedierea problemelor financiare;

Prin urmare, contabilitatea de gestiune ajută firma să colecteze informații financiare, să clasifice, să ordoneze și să le prezinte pentru a îmbunătăți procesul decizional, controlul, planificarea și managementul general al societății. Chiar și așa, multe afaceri nu au încă un model de contabilitate de gestiune stabilit, având în vedere că beneficiile pe care le aduce sunt mari. 

Fiecare afacere are nevoie de servicii de contabilitate și gestiune. Cu cât domeniul de activitate implică mai multe documente și mai multă atenție din punct de vedere fiscal, cu atât nevoia externalizării acestor servicii devine mai mare. Antreprenorii trebuie să acorde suficientă atenție acestui aspect, iar alegerea firmei cu care colaborează trebuie să fie făcută doar după un proces temeinic de documentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.