Cele mai frecvente boli de inimă și metodele de tratament recomandate

Bolile de inimă reprezintă provocări pentru oricine se confruntă cu ele. Anumite categorii de persoane au un risc mai mare de a dezvolta astfel de condiții medicale, cum sunt cele diabetice sau supraponderale. Și cei cu un stil alimentar nesănătos sau dependenți de alcool sunt predispuși la bolile cardiovasculare.

Printre cele mai frecvente boli de inimă se află boala coronariană, hipertensiunea, miocardita, cardiomiopatia, aritmia. Descoperă detalii despre acestea și care sunt metodele de tratament recomandate.

Tipuri de afecțiuni cardiace

Pentru identificarea afecțiunilor cardiovasculare se fac anumite investigații. Medicul evaluează pacientul prin intermediul unui consult fizic, ține cont de istoricul bolilor din familie și recomandă analize de sânge, teste precum ecocardiograma sau testul de angiografie coronariană, cunoscută și sub numele de coronarografie.

 • Boala coronariană

Aceasta mai este denumită boala cardiacă ischemică. Unul dintre simptomele care o pot indica este atacul de cord. Nivelul ridicat de colesterol LDL este unul dintre factorii care pot crește riscul de boală coronariană (Coronary Artery Disease (CAD)). Colesterolul LDL se depune pe artere și le îngustează. Astfel, poate apărea un alt simptom: angina pectorală, ce reprezintă durere în piept.

 • Hipertensiunea

Hipertensiunea reprezintă presiunea sângelui mai ridicată decât în mod obișnuit, adică de până la 120 mm Hg sistolic și până la 80 mm Hg diastolic, și pentru o perioadă îndelungată (High Blood Pressure Symptoms and Causes). Aceasta poate crește de-a lungul timpului. Diabetul și obezitatea se află printre factorii ce o cauzează.

 • Miocardita

Aceasta reprezintă inflamarea miocardului, care este mușchiul inimii. Se dezvoltă în urma unei infecții cauzate de anumiți viruși, printre care se află virușii gripali și adenovirusurile. Infecția poate fi cauzată și de unele bacterii, de exemplu, de streptococi sau chlamydia trachomatis. Există și alte cauze printre care se află infecții cauzate de fungi sau paraziți, tulburări autoimune, expunerea la radiație. Anumite medicamente, cum sunt cele pentru chimioterapie, pot crește riscul de a face miocardită.

 • Cardiomiopatia

În cadrul cardiomiopatiei intră mai multe afecțiuni ale miocardului. Mușchiul se poate subția, îngroșa, întări sau se poate umple cu lichide care în mod obișnuit nu sunt caracteristice miocardului. Cardiomiopatia poate duce la complicații precum insuficiență cardiacă.

 • Aritmia

Un tip comun de aritmie este fibrilatia atrială, care se caracterizează, de cele mai multe ori, prin creșterea ritmului cardiac. Aritmia are următoarele simptome: tulburări ale ritmului cardiac, palpitații, amețeală, respirația întretăiată, durere în piept, sudoare.

Metode de tratament recomandate

Orice tip de tratament pentru bolile de inimă se urmează strict sub îndrumarea medicului specialist. Acesta poate prescrie o medicație specifică.  Tratamentele luate “după ureche” pot agrava situația pacientului și chiar îi pot pune viața în pericol. În funcție de afecțiune, medicul poate recomanda următoarele metode de tratament:

Intervenții medicale

Unii pacienți pot avea nevoie de operații sau intervenții. Un exemplu de intervenție este angioplastia, cu ajutorul căreia fluxul de sânge este restabilit la normal. Cu toate că este o procedură minim invazivă, pacienții au nevoie de recuperare în spital. Timpul de recuperare variază în funcție de persoană, până la cel mult șapte zile. Dispozitivele electronice, cum sunt stimulatorul cardiac și defibrilatorul cardiac, pot fi recomandate de medicul specialist. 

Schimbări ale stilului de viață

Tratamentele sunt însoțite și de schimbări la nivelul stilului de viață. Medicii pot recomanda o dietă din care să fie excluse tipurile de mâncăruri cu nivel ridicat de colesterol LDL.  

Forma de mișcare trebuie adaptată situației pacientului și este necesară supravegherea atentă din partea medicului. Durata și intensitatea exercițiilor fizice variază de la caz la caz, doar specialistul fiind în măsură să ofere sfaturi în acest sens.

Se recomandă, de asemenea, renunțarea la fumat și la consumul de alcool. Se încurajează abordarea unui regim de slăbire în cazul pacienților supraponderali. 

Este important să îți faci analize de rutină și controale medicale și în cazul în care nu te confrunți cu simptome ce pot fi indicatori ai bolilor de inimă. Este mai bine să previi decât să tratezi. În multe cazuri, diagnosticarea timpurie implică gestionarea mai accesibilă a bolii.

Referințe:

 1. Coronary Artery Disease
 2. High Blood Pressure Symptoms and Causes

Surse:

 1. Coronary Artery Disease | cdc.gov
 2. Facts About Hypertension | cdc.gov
 3. High Blood Pressure Symptoms and Causes | cdc.gov
 4. Myocarditis: MedlinePlus Medical Encyclopedia
 5. Cardiomyopathy | cdc.gov
 6. Arrhythmia | Irregular Heartbeat | MedlinePlus
 7. Heart disease – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.