Toamna este anotimpul preferat al multora si cucereste cu diminetile sale racoroase, mirosurile si mancarea specifice, dar si cu vinurile care incep sa prinda viata. Orice bautura se poate alege in functie de sezon, iar pentru fiecare anotimp exista anumite vinuri care par ca se potrivesc de minune. Asadar, este timpul sa renunti la bauturile racoritoare de vara si sa te orientezi catre cateva vinuri pe masura.
Vinul spaniol Tempranillo poate fi exact ceea ce aveai nevoie pentru a te incalzi in aceasta toamna si pentru a-ti uimi papilele gustative. Aromele sale variaza de la tabac, la piele, scortisoara sau cuisoare, iar daca iti plac notele picante atunci nu vei fi dezamagit de acesta.
Cu toate ca toamna este asociata adesea cu vinurile rosii, nu trebuie sa ne limitam doar la acestea intrucat si unele vinuri albe corpolente pot fi o alegere inspirata. De exemplu, Sémillon este un vin alb corpolent obtinut din struguri de Sauvignon Blanc care se intelege de minune cu preparatele din legume de sezon.
Barbera este un alt vin care se dovedeste a fi ideal pentru toamna, fiind foarte popular in special in nordul Italiei unde este considerat „vinul poporului”. Se gaseste in varianta mai corpolenta, caz in care sunt evidentiate aromele fructate, pe cand cele mai putin corpolente sunt mai usor de consumat.
Nu ai cum sa dai gres cu un vin Grenache si ai toate sansele sa te indragostesti de acesta. Acesta este unul dintre vinurile prietenoase cu sezonul de toamna si duce cu gandul la zmeura, cuisoare, capsuni deshidratate si senzatii ierboase.
Merita sa iei in calcul si un vin Chenin Blanc care nu trebuie confundat cu varianta spumanta dedicata sezonului de vara. Chenin Blanc de toamna este maturat in butoaie de stejar si este foarte similar cu vinurile Chardonnay.
Toamna aceasta poti incerca si un vin din Busuioaca. Strugurii care dau viata acestui vin se bucura de o atentie speciala pe tot parcursul anului in zona viticola Dealu Mare. Clima si solul, alaturi de experienta oenologului si podgorenilor chiar pot face minuni. Soiul de struguri este foarte popular in tara noastra pentru aromele fructate si proaspete ce dau viata unui vin usor de consumat, plin de eleganta. De regula sunt obtinute vinuri dulci si demidulci din acesti struguri datorita continutului ridicat de zahar ce se regaseste in mod natural, insa Crama Budureasca propune in gamele sale premium si varianta sec.
Busuioaca din gama Budureasca Premium este unul dintre cele mai noi vinuri din aceasta gama, fiind obtinut doar din cei mai sanatosi struguri care au fost culesi din viile Budureasca. Dupa culegerea si sortarea lor, strugurii se lasa in contact cu pielitele pentru 24 de ore, astfel incat sa poata fi extrase toate calitatile dorite. La finalul procesului enologic se obtine un vin aromat de o excelenta calitate care confirma aromele fructate tipice acestui soi de struguri. Culoarea roz pal straveziu poate seduce pe oricine, la fel si parfumul de petale de trandafir.
Gustul prezinta o combinatie interesanta intre rodie si capsuni, fiind bine structurat si conduce catre un final incantator care este dominat de tuse citrice. Acest vin se poate servi ca atare, fiind un adevarat deliciu, dar este si foarte versatil, astfel ca se intelege de minune cu preparate din carne de pui, fructe de mare, salate sau branzeturi proaspete. Fie ca gatesti mancarea preferata sau o comanzi la restaurant, un asemenea vin poate fi partenerul perfect. Iar pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate, se recomanda consumul sau la o temperatura intre 7 si 9 grade.