Lichenii stabilizati, vedete in tendintele designului de interior. Cat costa si cum se intretin acestia?

O noua moda in domeniul decoratiunilor de  interior e vine tocmai din Scandinave. Este recunoscut faptul ca, acest stil atat de apreciat in Europa, dar si in Statele Unite acorda importanta deosebita materialelor naturale, cum ar fi lemnul sau plantele.

Despre natura vom vorbi si noi in urmatoarele randuri, mai precis despre muschii si lichenii stabilizati care au devenit o veritabila moda si in Romania.

Decoratiunile de interior cu aceste plante fabuloase sunt tot mai prezente in planurile de amenajare ale cladirilor, fie ca vorbim de malluri, showroomuri, clinici, HoReCa sau locuinte.

Iubitorii de natura care pun pret nu doar pe latura estetica, ci si pe cea practica stiu cat de importanta este calitatea aerului respirat, motiv pentru care decoreaza intregi peretii sau doar anumite segmente din dormitoare, bai, bucatarii si  cel mai adesea, livinguri.

Am stat de vorba cu reprezentantul unui magazin de profil care ofera publicului atat decoratiuni de-a gata,  dar le pune la dispozitie si varianta in care isi pot realiza propriile tablouri, achizitionad doar lichenii si accesoriile pe care le si pot customiza in atelierul din centrul capitalei.

Ce sunt lichenii  stabilizati, cum reusesc acestia sa capete rezistenta in timp sunt cateva dintre curiozitatile la care acesta ne-a raspuns.

“Lichenii stabilizati sunt plante naturale cultivate din padurile nordice, au fost patentate cu peste 10 ani in urma, tocmai pentru ca s-a manifestat o dorinta acerba de a aduce vegetatia in urban, dar fara sa necesite mentenanta.

Rezistenta in timp, uneori de peste 10-12ani o capata in urma procesului de stabilizare,efectuat in intregime organic , in urma caruia se si vopsesc, ei fiind de culoare alba la baza. De exemplu, magazinul nostru ofera doua game  Premium, de aproximativ patruzeci de culori. Una dintre game are licheni cu tulpina mai lunga ceea ce  permite volumetrie in rame mai adanci, iar cealalata este destinata celor ce isi doresc culorile mai tari, fiind mai intensa dar si precuratata, iar persoanele ce vor sa eficientizeze timp in montaj o prefera.

Montajul se realizeaza in cativa pasi: eliminarea acelor de pin, scurtarea lor daca este cazul si aplicarea lor pe suprafata dorita cu un adeziv special sau batoane de silicon. Durata montajului pentru un metru patrat oscileaza intre 6-9 ore, iar necesarul de licheni este de aproximativ 5-7 kg. Recomandam ca astfel pereti sau decoratiuni sa nu fie pozitionati direct in bataia soarelui, focului sau in ventilatia aerului conditionat. Cu conditiile acestea respectate si cu o umiditate optima oferita, ne putem bucura peste 10 ani de natura stabilizata si de proprietatile lor, pentru ca este bine de stiut ca acestia regleaza umiditatea, sunt antistatici, antialergeni, ignifugi si buni izolatori fonici “.

Daca exista un public anume pentru lichenii stabilizati sau care sunt costurile, tot acesta ne-a lamurit: “Avand in vederea originea lor naturala 100%, provenienta, proprietatile si rezistenta in timp, mai ales ca nu necesita mentenanta, am spune clar ca lichenii stabilizati nu sunt un produs scump. Trebuie sa invatam sa traim mai curat si  sa apreciem natura pentru tot ceea ce ne ofera si, mai ales, atunci cand o aducem in mediul in care ne desfasuram activitatea. O decoratiune poate porni de la 50 de euro  si poate ajunge la cateva mii de euro,iar persoanele care opteaza doar pentru achizitionarea lichenilor trebuie sa stie ca pretul unui kilogram oscileaza intre30-35 euro.

Cat despre profilul clientilor, as putea spune ca, in general, este creionat de toti iubitorii de natural. Multi vin din companii, HoReCa, designer de interiori, decoratori, dar si multe persoane ce se bucura de mai  mult timp petrecut acasa, cum ar fi proaspetele mamici. Noi avem cereri crescute inca din perioada pandemiei pe diverse rame, ceasuri, decoratiuni peronalizate pe care le cream in atelierul nostru si pe care le-am pus la indemana clientilor nostril si a potentialilor clienti  fie pe site , fie in alte magazine populare online care se completeaza cu minunatii licheni despre care vorbim”.

Am aflat care sunt motivele pentru care tot mai multi oameni prefera aceste plante si este lesne de inteles ca vom tot vedea panouri cu pereti naturali realizati din muschi si licheni stabilizati, care mai de care mai specataculoase, doar imaginatia fiind limita in procesul de amenajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.