O dimineata si o zi perfecta incep cu o cafea buna. Daca ai depasit faza cafelei la ibric care nu iti iesea de fiecare data folosesti cel mai probabil un espressor de cafea. Espressor iti pregateste o cafea perfecta fara interventia ta, in cel mai scurt timp posibil. Cu ajutorul apei fierbinti trecute rapid la presiunea mare printr-o pastila de cafea sau prin cafea rasnita se obtinte cea mai delicioasa cafea.
La inceput espressoarele aveau presiunea asigurata dupa ce se actiona o maneta, insa astazi presiunea este asigurata de o pompa electrica de apa. De aici si pregatirea rapida a cafelei in doar cateva secunde sau minute, gustul foarte bun al cafelei rezultate si eficienta aparatului. Plus ca espressoarele moderne au si sisteme de siguranta, asa ca nu vei avea de curatat dupa si nu te vei arde ca la ibric.
Pe piata sunt foarte multe modele si tipuri de espressoare automate de cafea, cele mai cautate si mai populare. E greu sa te hotarasti la unul singur, asa ca e bine sa ai in minte mereu cele mai importante criterii de selectie. Ele te vor ajuta sa cumperi espressorul potrivit pentru tine si sa te bucuri de o experienta de utilizare excelenta.
De ce ai cumpara un espressor de cafea? Cafeaua are un gust mai deosebit, o savoare deosebita, vei avea cafeaua gata extrem de rapid, ai variante de cafea la dispozitie mereu. Espressoarele au si functie de autocuratare, nu mai pierzi timpul cu igienizarea, ai si rasnita pentru cafea proaspat macinata, bauturi cu lapte si spuma de lapte.
Tipul de espressor, dimensiune si presiunea
Inainte de a alege un espressor te vei gandi la tipul sau, ce tip de espressor vrei sa folosesti. Tipul de espressor depinde de tipul de cafea, el poate fi pentru cafea macinata, rasnita, pad de cafea. Aici ai trei variante din care vei alege una singura. Ai espressor cu rasnita, pentru a rasni cafeaua chiar inainte de pregatirea ei, cu cafea macinata, unde folosesti cafeaua gata macinata. Mai e si espressorul cu capsule de cafea, care are cafea macinata in capsule pentru cafele perfecte.
Dupa tipul de espressor conteaza mult ce dimensiuni vrei sa aiba espressorul si capacitatea lui. Daca vrei sa ai doua cesti de cafea pregatite simultan atunci te indrepti spre cele mai mari. Daca iti ajunge o ceasca de cafea iei unul cu dimensiuni mai mici. Cu cat espressor e mai mare, cu atat capacitatea sa va fi mai mare nevoie de rezervor de 1.5l minim apa si 250 g capacitate rezervor cafea. Dimensiuni mai mici ai la espressoarele cu cafea macinata.
Te va interesa performanta espressorului, presiunea de operare. Presiunea trebuie sa aiba intre 9-15 bari pentru o cafea perfecta, cu spuma. Daca activezi in HoReCa ai nevoie de espressor cu presiune peste 15 bari.
Puterea espressorului e urmatorul criteriu de care vei tine cont la achizitia aparatului. O putere de 1450W e suficienta pentru acasa, dar pentru birou, HoReCa vei avea nevoie de putere apropiata de 1850W. Cu cat puterea e mai mare, cu atat creste si rezistenta si eficienta aparatului cumparat.
Timpii de pregatire pentru o cafea sunt extrem de importanti la un espressor. Vrei gust intens la cafea si savoare deosebita, asa ca ai nevoie de timpi de preparare a cafelei de 30 de secunde. La timpi prea mari cafeaua va fi slaba si cu un gust deloc bun.
Nu uita te temperatura de lucru a espressorului, care e bine sa fie in jur de 90 de grade Celsius. Daca e posibil alege espressoarele care incalzesc ceasca de cafea inainte de momentul umplerii. Orice temperaturi sub 90 de grade vor insemna si timpi mai lungi de pregatire si cafele de slaba calitate.
Accesorii, programe prestabilite si functiile speciale, ergonomie
Accesoriile lapte vor fi nelipsite de la un espressor bun. Prefera sa le ai mai ales daca bei si cafea cu lapte. E musai sa ai un dispozitiv care sa iti incalzeasca si sa spumeze laptele proaspat. Daca e aparat mai modern trebuie sa ai o cana de cafea pentru a putea sa ai spuma de lapte instant.
Alte detalii la care vei fi atent cand cumperi un espressor sunt existenta programelor prestabilite, existenta obtiunii alegerii concentratiei cafelei. De asemenea e nevoie de functii speciale pentru controlul dozei de cafea si pentru retete proprii, de existenta ajustarii pozitiei dispozitivului de scurgere. Un sistem anti-calclar si functiile de auto-curatare sunt un must have la espressoarele bune.
Mai conteaza aspectul si ergonomia, cromatica espressorului, panoul de comanda si indicatorii. Atentie si la consumul de energie, de preferat sa fie in jur de 1.000 W daca nu vrei sa cheltuiesti foarte mult. Foarte importanta e garantia de minim 12 luni, dar si reputatia producatorului, brandurile mari sunt de preferat.