Ce știți despre  padbol, sportul inventat de argentinieni?

Încă se vorbește de marea finală World Cup Qatar 2022, de Messi și Di Maria, supercampionii mondiali.

Pe fondul recentelor trăiri din timpul campionatului mondial, ne-am gândit că ai vrea să știi mai multe despre padbol, sportul-spectacol inventat de argentinieni!

Ce este padbolul?

Padbolul este un sport nou, provenit din aceeași rădăcină cu fotbalul. A fost inventat și practicat prima dată în Argentina, unde nevoia complementară de spectacol a fotbaliștilor a generat, organic, acest nou fenomen. Padbolul are caracteristici totalmente aparte, îmbinând esența corelată a mai multor sporturi. Padbolul împrumută frumusețea fotbalului și gentilețea tenisului, dar și dinamismul padelului și squashului. Padbolul are ritm, tehnică, tactică și strategie. Padbolul are priză la public și interesant de urmărit și la televizor.

Unde a apărut padbolul și în câte țări s-a ramificat

Ideea de Padbol s-a născut în Argentina, La Plata, în anul 2010. Creatorul său, arhitectul argentinian Gustavo Miguens, a patentat invenția, anume a înregistrat dreptul de proprietate intelectuală, dreptul de autor, schițele industriale și design, și a pornit pe drumul dezvoltării internaționale. 

În prezent, padbol are o federație internațională și este prezent cu terenuri și jucători în peste 30 de țări din 4 continente. Spania este țara cu infrastructura cea mai dezvoltată, cu zeci de mii de practicanți, patru ligi competiționale și cei mai buni jucători de padbol.

Lumea sportului, în special marii fotbaliști internaționali au fost atrași imediat către padbol. Zlatan ImbrahimovicMathieu DebuchyRaul MeirelesJose Bosingwa sunt doar câțiva dintre marii fotbaliști ce joacă și promovează noul sport. 

Când ajuns în România și unde poate fi practicat

Padbolul a fost adus în Romania de Elisabeta Gherghișan in 2015, (licențiat exclusiv), tot ea fiind motorul dezvoltării și popularizării  acestui sport.

În prezent padbolul se practică pe 32 de terenuri din 16 orașe, iar Romanian Padbol Tour, cea mai tare competiție națională, atrage de la an la an numeroase echipe reprezentând orașele din toată țara. 

Ambele ediții ale Cupei României (2021 respectiv 2022) organizate în incinta Complexului Sportiv Național Lia Manoliu, au atras atenția presei, dar și a multor parteneri  susținători ai noului sport. Distracție, socializare, competiție, prietenie, noutate, sunt doar câteva dintre elementele ce cresc de la an la an numărul de practicanți. 

Prima apariție a României la competitiile internationale a fost la Intercontinental Cup Las Palmas 2015. Următoarea participare a fost World Cup Uruguay 2016, unde România a câștigat titlul mondial la feminin. 

În anul 2017 a fost organizată în România prima Cupă Europeană din instoria padbolului, iar în 2019 terenurile de padbol administrate de Complexul Sportiv Național Lia Manoliu au fost gazda Turneului European de Padbol.

Padbol la Academia Gheorghe Hagi

Începând din anul 2018, Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” a instalat un teren de padbol în incinta bazei de pregătire de la Ovidiu. Pentru că padbolul prezintă multe beneficii pentru tinerii jucători, aceștia efectuează zilnic antrenamente de padbol. La ce sunt ideale? La îmbunătățirea condiției fizice, dezvoltarea reflexelor, o mai bună coordonare motorie și echilibru aerobic și un exercițiu mental deosebit.

Ce presupune mai exact acest sport. Care sunt regulile de joc

Padbol este un sport de nouă generație care se joacă într-un teren extraordinar  de interesant, și totodată adaptat stilului de viata actual și modern. Simplitatea regulilor de joc și dimensiunea redusă a terenurilor fac din padbol o experiență deosebită pentru toți cei care îl practică, atât bărbați cât și femei, de la  7 la 70 de ani.

Terenurile de padbol sunt delimitate de pereți de sticlă, ce conferă jocului un dinamism aparte și o multitudine de variante de joc.

Vezi aici regulile jocului de padbol !

Terenuri de sport ultramoderne

Terenurile de padbol ofera o performanță excelentaă, fiind necesari doar 60 mp (6×10), de 4 ori mai mic decât terenul de tenis de câmp și de 12 ori mai mic decât terenul de minifotbal. Deoarece se joacă în echipe de câte 2 jucători, să joci padbol este accesibil pentru toată lumea. Zona de relaxare (sportbar sau terasă) transformă pauza dintre meciuri în socializare între prieteni, iar așa numitele “Padbol Party” sunt deja la modă pentru copii, dar și pentru părinți. 

Terenurile de padbol sunt formate din structură metalică, pereți de sticlă securizată, noctună suprafața de joc, nu necesită autorizație de construcție și sunt independente de locul în care sunt instalate. Ele pot fi instalate atât în exterior, cât și în interior, unde nu transmit vibrații și nici nu au legatură cu structura clădirii .

Opțional, terenurile de padbol pot fi acoperite cu copertină și încălzite, copertina fiind detașabilă parțial sau total pe perioada de vară. De asemenea, terenurile pot fi integrate într-un balon de mici dimensiuni.

Suprafața de joc este una de nouă generație, care asigură protecția sportivului la nivelul articulațiilor gleznei și genunchiului.

Terenul este dotat cu instalație de nocturnă, și opțional poate fi dotat cu instalație de muzică și cameră de supraveghere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.