folie-solar.ro

Sisteme de irigare recomandate pentru solarii

Udarea plantelor și hidratarea solului sunt elemente de bază pentru ca o cultură din solar să se dezvolte fără probleme și să fie ferită de anumite boli care pot să compromită recolta. Sistemele de irigare eficiente reprezintă soluții ideale pentru a adapta cantitatea de apă administrată plantelor, în funcție de necesitățile acestora, dar și pentru a hidrata solul la standardele impuse pentru ca plantele să aibă parte de un mediu cât mai prielnic pentru a ajunge la maturitate.

Indiferent de tipul amenajării, solar, seră sau plantație rezidențială, există câteva modalități prin care irigarea poate să fie făcută în mod eficient și confortabil, fără să necesite efort fizic sau timp alocat special pentru asta. În continuare prezentăm câteva metode prin care irigarea poate să contribuie în mod decisiv la o cultură reușită. 

Irigare prin picurare

Acest sistem este foarte eficient pentru udarea culturilor datorită faptului că ajută la distribuirea unei cantități ideale de apă într-o perioadă redusă de timp, ceea ce asigură că plantele beneficiază de hidratarea corespunzătoare. De asemenea, scurgerea apei în adâncimea solului este împiedicată, așa că nu se pierde o cantitate importantă de apă, ci rămâne la suprafață pentru a răspunde nevoilor plantelor din cultură. Cu ajutorul unui furtun de picurare, culturile de legume, fructe sau flori primesc cantități însemnate de apă în scurt timp, acest lucru contribuind la dezvoltarea plantelor.

Irigare prin aspersie

Sistemul de irigare prin aspersie reprezintă o modalitate de udare a culturii prin aripile de ploaie. Avantajele montării unui sistem de acest tip sunt multiple, dar cel mai important este faptul că acoperă o suprafață mare și asigură distribuția uniformă a apei, în așa fel încât toate plantele să fie udate cum trebuie. Sistemul este foarte rezistent la vânt, așa că odată montat va fi o investiție de lungă durată și eficientă. 

Irigare prin aspersie fină

Irigarea prin aspersie fină este o modalitate modernă de îngrijire a culturilor. Sistemul funcționează prin acționarea unor picături, asemeni unei ploi ușoare, care asigură climatul benefic pentru creșterea plantelor. Stropii foarte fini nu dăunează părților aeriene ale plantelor, iar pământul se umezește și nu se formează acele cruste. Montarea sistemului de irigare prin aspersie fină este foarte simplă, la fel ca demontarea acestuia. 

Irigare prin tub capilar

Tuburile capilare sunt utilizate pentru udarea jardinierelor și a ghivecelor, dar sunt folosite cu precădere pentru udarea culturilor din solarii sau sere. Acest sistem automatizat oferă plantelor cantitatea de apă de care acestea au nevoie pentru a ajunge la maturitate în perioada normală de timp. 

Condițiile climatice din diferitele zone ale României impus utilizarea unor sisteme de irigare care să asigure cantitatea necesară de apă plantelor și solului, în funcție de soiurile cultivate. Nevoile agricultorilor își găsesc rezolvarea în sistemele de irigare moderne, fie că este vorba despre irigare prin aspersie sau prin picurare, fiecare având propriile avantaje și fiind utile în anumite situații. Cel mai important este să se cunoască acele condiții prielnice pentru ca plantele să crească și să dea roadele așteptate în timp util, iar culturile să fie cât mai sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.