Scurt istoric Microsoft Windows

Microsoft Windows, numit si Windows sau Windows OS, sistemul de operare al computerului (OS) dezvoltat de Microsoft Corporation pentru a rula calculatoare personale (PC-uri).

Dispunand de prima interfata grafica pentru utilizator (GUI) pentru computerele compatibile IBM, sistemul de operare Windows a dominat in ultima perioada piata computerelor. Peste 90% dintre computere ruleaza azi o versiune de Windows.

Prima versiune de Windows, lansata in 1985, a fost pur si simplu o interfata grafica oferita ca o extensie a sistemului de operare pe disc existent Microsoft sau MS-DOS. Bazat partial pe conceptele licentiate pe care Apple Inc. le folosise pentru software-ul sau de sistem Macintosh, Windows a permis pentru prima data utilizatorilor DOS sa navigheze vizual pe un desktop virtual, deschizand „ferestre” grafice care afiseaza continutul folderelor si fisierelor electronice cu un clic pe un buton al mouse-ului, mai degraba decat utilizarea comenzilor.

Versiunile ulterioare au introdus functionalitati mai mari, inclusiv programe native Windows File Manager, Program Manager si Print Manager si o interfata mai dinamica. Microsoft a dezvoltat, de asemenea, pachete Windows specializate, inclusiv Windows pentru retea pentru grupuri de lucru si Windows NT de mare putere, destinate afacerilor.

In 1995 s-a lansat Windows 95 complet integrat Windows si DOS si a oferit asistenta Internet incorporata, inclusiv browserul World Wide Web (clasicul www) Internet Explorer.

Odata cu lansarea Windows XP din 2001, Microsoft si-a unit diversele pachete Windows sub un singur pupitru de comanda, oferind mai multe variante pentru consumatori, companii, dezvoltatori multimedia si altele. Windows XP a abandonat nucleul Windows 95 folosit de mult (codul software de baza) pentru o baza de cod mai puternica si a oferit o interfata mai practica si gestionarea imbunatatita a aplicatiilor si a memoriei. Standardul XP de mare succes a fost urmat la sfarsitul anului 2006 de Windows Vista, care a cunoscut o lansare cu probleme si a intampinat o rezistenta considerabila pe piata, dobandind rapid reputatia de a fi un sistem mare, lent si consumator de resurse.

Evident, toti utilizatorii unui asemenea sistem de operare trebuie sa aiba o licenta windows

Raspunzand raspunsului dezamagitor al versiunii Vista, Microsoft a lansat in 2009 Windows 7, un sistem de operare a carui interfata era similara cu cea a Vista, dar a fost intampinat cu entuziasm pentru imbunatatirea sa remarcabila a vitezei si cerintele sale modeste de sistem.

Acest Windows 7 inca mai ruleaza pe multe PC-uri dar locul lui este luat treptat de Windows 10 cu un pret din ce in ce mai competitiv

Windows 8 in 2012 a oferit un ecran de pornire cu aplicatii care apar ca niste dale pe o grila si posibilitatea de a sincroniza setarile, astfel incat utilizatorii sa se poata conecta la o alta masina Windows 8 si sa utilizeze setarile preferate.

In 2015, Microsoft a lansat Windows 10, care a venit cu Cortana, un asistent personal digital, cum ar fi Apple Siri, si browserul web Microsoft Edge, care a inlocuit Internet Explorer. Microsoft a anuntat, de asemenea, ca Windows 10 va fi ultima versiune de Windows, ceea ce inseamna ca utilizatorii vor primi actualizari regulate ale sistemului de operare, dar ca nu vor mai fi efectuate revizii la scara larga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.