Colonoscopie – dincolo de mituri si temeri

Cum functioneaza de fapt procedura de salvare a vietii

colonoscopie

O colonoscopie este un test pentru a detecta anomalii la nivelul intestinului gros (colon) sau rectului. Aceasta este o procedura medicala utila pentru a ajuta la detectarea cancerului colorectal. Cand este depistat devreme, acest tip de cancer poate fi vindecat.

In timpul unei colonoscopii, un tub lung si subtire (colonoscop) este introdus in rect. O camera mica in partea de sus a colonoscopului permite medicilor sa examineze interiorul intregului colon. Daca este necesar, polipii sau alt tesut anormal pot fi indepartati in timpul colonoscopiei. O proba de tesut (biopsie) poate fi, de asemenea, luata in timpul examenului.

De ce este ideal sa faci o colonoscopie

Medicul dumneavoastra va poate recomanda o colonoscopie:

  • Verificati semnele si simptomele intestinale. O colonoscopie va poate ajuta medicul sa caute posibilele cauze ale durerii abdominale, sangerarii rectale, constipatie cronica, diaree cronica sau alte probleme intestinale.
  • Depistarea cancerului de colon. Daca aveti peste 50 de ani si aveti un risc mediu de cancer de colon – nu aveti factori de risc pentru boala, altii decat varsta – medicul dumneavoastra va poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani sau mai devreme. Colonoscopia este una dintre optiunile de screening pentru cancerul de colon. Discutati optiunile cu medicul dumneavoastra.
  • Detectarea polipilor. Daca ati avut polipi in trecut, medicul dumneavoastra va poate recomanda o colonoscopie.
  • Implica riscuri rare

Diagnosticele standard de laborator nu reusesc sa detecteze multe tulburari intestinale. Unele procese patologice grave care apar in organe necesita colonoscopie. Colonoscopia este o procedura moderna de diagnostic efectuata cu ajutorul unui endoscop cu sonda speciala. Acest lucru permite medicilor sa examineze interiorul intestinelor unei persoane. Aceasta procedura poate evalua starea anusului si a rectului inainte de a intra in cecum, canal ileocecal si ileon terminal.

Colonoscopul este o sonda lunga si flexibila. In cele din urma este un ocular si o camera minuscul iluminata din spate. Setul de echipamente include pense pentru colectarea tesuturilor pentru examinare ulterioara si tuburi pentru alimentarea cu aer. Sonda este introdusa prin rect. Este moale si usor curbat, astfel incat se misca usor de-a lungul intregului intestin fara a-l rani sau a provoca durere pacientului.

Imaginile de la camera sunt introduse in ecran, astfel incat medicii sa poata evalua vizual starea intestinului, care este echivalent cu 2 metri lungime. Aparatul foto face fotografii cu o marire de 10x.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.