Artă digitală creată cu ajutorul AI, expusă neconvențional în magazinele Altex și Media Galaxy participante

  • Asociația Culturală Empower Art & Artists scoate arta din spațiile convenționale și o aduce mai aproape de public printr-o serie de expoziții de artă digitală creată cu ajutorul inteligenței artificiale, proiectate pe display-urile din magazinele de electronice Altex și Media Galaxy.   
  • Expoziția de artă itinerantă _ready media network(RMN)__, parte din proiectul Going Digital – Embracing New Visions and Perceptions of Art, cofinanțat de AFCN, va fi prezentată în trei orașe importante din țară – București, Brașov și Constanța.
  • Vernisajul primei expoziții se va desfășura miercuri, 20 septembrie 2023, începând cu ora 18:30, la Altex București Orhideea (Calea Giulești 1-3, București, sector 6).

Cei 13 artiști participanți în proiect, 13m10j, Irina Bako, Marian Codrea, Antonia Corduneanu, Dan Chiș, Dragoș Dogioiu, Gea, Mihnea Rareș Hanțiu, Herne Hiili, Cristina Iliescu, Marta Mattioli, Nico Mureș, Radu Pandele, au creat special pentru această expoziție lucrări de artă digitală, facilitate de inteligența artificială, ce vor fi prezentate într-o instalație audio-video site-specific, în spații inedite pentru artă: magazinele de electronice Altex și Media Galaxy participante.

Această referențialitate a spațiului expozițional legată de un imaginar tehnologic este completată de conceptul curatorial ce se încadrează într-un context mai larg, pe care Călin Man, artist și curator consacrat, coordonator kinema ikon (KI), l-a dezvoltat încă de la începutul anilor 1990: _ready media_, un concept care face trimitere la estetica ready made-ului duchampian, însă cu update sincron tehnologiei anului 2023. Astfel, media însăși, luată ca atare, deturnată de un algoritm mai mult sau mai puțin aleatoriu, poate provoca (la cerere) lucrări pe care, în mod asumat sau accidental, le numim lucrări de artă.

_ready media network(RMN)__ pune în discuție, detașat, critic, ironic, dar responsabil, posibilitățile digitale actuale de producere la comandă a fișierelor video. Spiritul dadaist este păstrat prin felul în care aceste filme primite aproape de-a gata, sunt prezentate: într-un spațiu comercial, proiectate pe ecranele televizoarelor. Prezumtivul cumpărător se transformă fără voia sa în vizitatorul unei galerii de artă atipice, subversive, filmele experimentale rulând alternativ cu clipurile publicitare. 

Manifestarea artei media în spațiul românesc s-a dovedit încă de la sfârșitul anilor 1960 novatoare, cu un caracter progresist, ca rezultat al utopiei moderniste specifice acelei perioade. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, arta media nu și-a slăbit nicicând potențialul underground, radical sau subversiv. Lucrările și conceptul din spatele expoziției _ready media network(RMN)__ se înscriu în aceeași linie a noutății și a diversificării artei new media prin maniera în care imaginarul vizual tehnologic este explorat, conceput și produs. Această delegare a responsabilității creative către AI – dacă prin aceasta înțelegem capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea – reprezintă o curiozitate și o întrebare în egală măsură legate de viitor, autonomie, identitate.

Lucrările video vor fi prezentate pe 29-30 septembrie în cadrul Media Art Festival Arad (MAFA), un proiect kinema ikon și cel mai important festival multimedia din România, ce are ca punct central experimentul vizual, sonor, performativ în varianta sa tehnologică, hibridă, digitală, analogă, voit redundantă. Proiecțiile vor fi completate deo sesiune de discuții despre una dintre cele mai complexe dezbateri recente: inteligența artificială. Invitații speciali ai acestei sesiuni vor fi: Raluca Oancea (Nestor), curator și lector la Universitatea de Arte din București unde predă cursuri de Estetică și Arta Noilor Media; Horea Avram, istoric de artă, curator independent și profesor asociat la Departamentul de Cinema și Media, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Cristian Nae, curator și profesor asociat la Facultatea de Arte George Enescu, Iași unde predă Istoria și Teoria Artei; Mirela Stoeac Vlăduți, fondatoarea și directoarea centrului de artă și știință MV sci-art, de la Universitatea Politehnică Timișoara; Ileana L. Selejan, istoric de artă, cercetător și curator, lector la Edinburgh College of Art unde predă Istoria artei, Cultură și Societate.

Going Digital – Embracing New Visions and Perceptions of Art va fi accesibil și pe platforma Empower Artistscare va conține o secțiune specială pentru acest proiect. Aceasta va cuprinde prezentarea proiectului, lucrările video parte din expoziția _ready media network(RMN)__, broșura expozițională în format electronic și imagini de la evenimente.

Program expozițional:
 

București

Vernisaj expoziție _ready media network(RMN)__ la Altex București Orhideea, 20 septembrie 2023, ora 18:30

Perioadă expoziție: 20 – 26 Septembrie 2023  

Adresă: Altex București Orhideea (Calea Giulești 1-3, București, sector 6)

Brașov

Vernisaj expoziție _ready media network(RMN)__ la Media Galaxy, 28 septembrie 2023,

ora 18:30

Perioadă expoziție: 28 septembrie – 4 octombrie 2023  

Adresă: Calea București 109, Brașov


Constanța


Vernisaj expoziție _ready media network(RMN)__ la Media Galaxy Constanța Tom,

5 octombrie 2023, ora 18:30
Perioadă expoziție: 5 – 11 octombrie 2023
Adresă: B-dul. Tomis, Nr. 391, Constanta/ Complex Comercial Tom

Arad

Sesiune de discuții Talk RMN în cadrul Media Art Festival Arad (MAFA)

Dată: 30 septembrie 2023, între orele 12:00-14:00

Adresă: Muzeul de Artă Arad (Str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II, Arad)

Going Digital –Embracing New Visions and Perceptions of Art este un proiect al Asociației Empower Art & Artists.

Artiștii participanți: 13m10j, Irina Bako, Marian Codrea, Antonia Corduneanu, Dan Chiș, Dragoș Dogioiu, Gea, Mihnea Rareș Hanțiu, Herne Hiili, Cristina Iliescu, Marta Mattioli, Nico Mureș, Radu Pandele. Curator: Călin Man.

 Accesul publicului la expoziții este gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.