Anunț: 18-19 mai 2023 – comunitatea care lucrează pentru construcții mereu mai sigure, AICPS – se reunește la Timișoara

Tradiția și suflul nou își dau întâlnire la evenimentul tehnic de referință al comunității de ingineri proiectanți din Romania – Conferința Națională AICPS.

Pe 18 și 19 mai 2023 Conferința Națională AICPS se va desfășura în Timișoara, Capitală Culturală Europeană. Tema celei de-a 31-a ediții este „Stil | Structură | Sustenabilitate”. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara.

Academicianul Dan Dubină, personalitate marcantă a ingineriei de structuri este invitat special al Conferinței Naționale AICPS. Academicianul va vorbi despre Timișoara ca loc de naștere al unei remarcabile Școli de construcții metalice și stabilitatea structurilor.

 

La 101 de zile de la producerea cutremurelor din Turcia, un profesor și cercetător de renume internațional va vorbi la Conferința Națională AICPS. Prof. Dr. Gülay Altay va susține o prezentare despre evaluări și lecții învățate din răspunsul fondului construit în urma cutremurelor din 6 Februarie 2023 produse în Turcia.

 

Temele abordate de ceilalți experți invitați din Suedia, Marea Britanie și Finlanda sunt:

·       rolul inginerilor constructori în promovarea sustenabilității,

·       evaluarea și conservarea structurilor de patrimoniu,

·       hazardul seismic în funcție de risc, în contextul securității nucleare.

Anual AICPS premiază performanța și calitatea în proiectarea structurilor de construcții acordând Premiile AICPS în cadrul Conferinței Naționale.

Conferința Națională AICPS 31 în cifre:

 • 2 zile de conferință – on site și online
 • 3 teme majore: Patrimoniu și conservarea acestuia, Structură, Sustenabilitate
 • 5 keynote speakeri
 • 9 sesiuni paralele
 • peste 30 de prezentări tehnice
 • peste 20 de parteneri
 • 350 de participanți

În total Conferința Națională AICPS va fi un maraton de 18 ore cu peste 35 de prezentări și dezbateri tehnice în cele 2 zile ale conferinței.

Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) este o organizație profesională, autonomă, neguvernamentală, a inginerilor proiectanți de structuri. O comunitate care acumulează experiența colectivă a profesioniștilor din toată țara și care își pune la dispoziție cunoștințele tehnice.

AICPS: comunitatea care lucrează pentru construcții mereu mai sigure:

Credem, în cadrul AICPS, că misiunea socială a inginerilor constructori este aceea de a proiecta structurile construcțiilor astfel ca acestea să asigure siguranța construcțiilor și a vieții oamenilor.

Explicarea într-un limbaj accesibil a rolului inginerului proiectat de structuri, în societate – de creștere a siguranței construcțiilor – este una din misiunile în care AICPS s-a implicat activ și constant în ultimii ani.

AICPS a realizat și promovat 2 ghiduri esențiale pentru publicul larg:

În momentul producerii cutremurelor din Turcia, AICPS a fost o vocea puternică și de încredere. Membrii AICPS au stat la dispoziția presei și au oferit informații profesioniste, valoroase pentru siguranța cetățenilor și într-un limbaj cât mai accesibil.

AICPS este o asociație pro-activă și în promovarea competenței și profesionalismului în domeniul ingineriei construcțiilor:

Fondată în urmă cu mai mult de 30 ani, ca organizație profesională, autonomă, neguvernamentală, AICPS are pregătirea și experiența de a veghea la îmbunătățirea siguranței construcțiilor alături de ministerul de resort, universitățile de profil și toți factorii implicați în construcții.

Dintre proiectele notabile pe care AICPS le-a realizat în ultimul an menționăm:

 1. Două ghiduri de bună practică elaborate
 2. Reguli de bună practică pentru verificarea proiectelor de structură la cerința siguranță și stabilitate mecanică A1 și A2
 3. Prezența proiectantului de structuri la faze determinate și recepția finală a structurii
 4. Seria de cursuri AICPS are două noi cursuri de formare profesională esențiale
 5. Cursul pentru tineri ingineri, proaspăt absolvenți – “Specificarea, producerea și punerea în operă a betonului” – organizat împreună cu HOLCIM
 6. Primul curs organizat în România cu tema ”Tehnici moderne de încercări nedistructive pentru evaluarea construcțiilor”, lector: Teodor Pavlu

Împreună proiectăm o Românie mai sigură și rezilientă!

O asociație profesională evoluează și rămâne activă prin susținerea și implicarea constantă  atât a membrilor seniori cu vastă experiență, cât și a noilor membri, din generațiile tinere.

La 33 de ani de la fondarea sa, AICPS este în prezent cea mai mare și activă comunitate profesională a inginerilor proiectanți de structuri din România, cuprinzând peste 1000 de membri individuali și colectivi.

Membrilor noștri seniori le mulțumim pentru susținerea constantă de-a lungul anilor și pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea profesiei noastre. Continuăm împreună să creștem o asociație dedicată științei și profesiei de inginer proiectant de structuri pentru asigurarea bunăstării societății.

Membrilor noi le urăm bun venit într-o comunitate care se deschide către noile generații, unde liderii aleși ai asociației se implică în crearea unui cadru care oferă experiențe de învățare și oportunități pentru schimb de experiență între membrii seniori și cei tineri. Tinerii au și șansa de a se implica într-un dialog constructiv și a colabora cu cei din conducerea asociației.

Studenții beneficiază de înscriere gratuită în asociație.

Reziliența unei comunitățise bazează în bună parte pe unitatea dintre generații.

Te invităm să contribui la o comunitate unită, solidă, integră, informată capabilă să își aducă aportul în crearea și menținerea unui fond construit sigur, rezilient și sustenabil!

Uniți în AICPS suntem vocea puternică și de încredere ori de câte ori este vorba de siguranța structurală a clădirilor în care locuim cu toții!

Conferința Națională AICPS continuă să fie – de peste 30 de ani – cea mai mare platformă de interacțiune tehnică pe subiecte de interes și actualitate din întreaga sferă de activitate specifică proiectării și execuției structurilor, din România.

Ne vedem pe 18 și 19 mai 2023, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara.

Programul evenimentului aici mai multe detalii și pe site-ul coferinței 31.aicps.ro

Mulțumim partenerilor comerciali:

HOLCIM, SIKA ROMANIA, HILTI, ALLBIM NET, CYPE ROMANIA, PFEIFER Tehnică de Ancorare SRL, TERWA, CSI ROMANIA, INAS, MAX FRANK, SAFETY BROKER, GRAITEC, DYWIDAG, FREYROM, S.C. REFLEX SOFTWARE S.R.L., CONSTRUSOFT, DI&A DESIGN CONSULTING, POPP&ASOCIATII, GIROD.

Mulțumim partenerilor

ACADEMIA ROMÂNĂ, UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA, ACADEMIA DE ȘTIINȚE TEHNICE

31.aicps.ro și FB: Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri.

Comunicat furnizat de Livia Ivanovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.