Piese ciocan hidraulic: sfaturi pentru operarea in siguranta

Pentru cei care trec pe langa un santier, ciocanul hidraulic reprezinta un instrument impresionant. Puterea lui de distrugere atrage usor atentia. Profesionistii inteleg adevaratele implicatii.

Piconul reprezinta un element vital in constructii, demolari, lucrari de cariera sau minerit. Operarea acestuia trebuie facuta in conditii speciale. Respectand regulile, va asigurati ca veti beneficia de piese ciocan hidraulic cat mai mult timp si veti fi in siguranta.

Simboluri de siguranta

Pe ciocanul hidraulic exista mai multe tipuri de etichete, fiecare facand referire la anumite actiuni si interdictii. Simbolurile cu un cerc rosu si o linie in diagonala in aceeasi culoare fac referire la actiunile interzise.

Vorbim aici de accesul interzis in zona de actiune a piconului ori de interdictia de a depista scurgerile din sistemul hidraulic cu mana.

Simbolurile albe intr-un cerc albastru fac referire la acele actiuni obligatorii. De exemplu: depistarea scurgerilor prin fisuri mici se face folosind o bucata de carton sau un material asemanator.

De asemenea, exista simboluri pentru echipamentele individuale de protectie. E vorba de casti, ochelari, cizme, casca. De ce sunt importante?

Ganditi-va ca un operator care este protejat de zgomot si de eventualele bucati proiectate in jur in timpul demolarii, observa mult mai usor defectiunile. Realizand asta la timp, opreste utilajul si astfel evita uzura inutila de piese ciocan hidraulic.

Respecati diferitele zone periculoase

Prima zona periculoasa se intinde la 5 metri de utilaj. Riscurile aici sunt legate de picon sau de utilajul purtator. Accesul in aceasta zona este complet interzis in timpul operarii.

A doua zona se intinde la 40 de metri si face referire la pericole legate de zgomot, praf, bucati de piatra sau ulei sub presiune, care ar putea fi eliberat accidental. Aceasta zona trebuie imprejmuita corespunzator.

Exista si o a treia zona periculoasa reglementata in functie de fiecare utilaj in parte. Mai exact, piconul trebuie sa poata fi manevrat in siguranta in orice directie, chiar daca zona de lucru este una restransa.

Conditii speciale de ridicare

Atunci cand ridicati ciocanul hidraulic pentru diferite operatii, pentru transport ori depozitare, asigurati-va ca ochiul de ridicare este unul potrivit pentru greutatea piconului. Sarcina ar trebui ridicata cativa centimetri pentru verificari. Abia apoi continuati operatiunea.

Echipamentul de ridicare rasucit, uzat sau deteriorat poate duce la pagube insemnate pentru piese ciocan hidraulic. Piconul trebuie transportat fixat intr-o cutie. In acelasi timp, furtunurile si celelalte elemente sunt si ele asigurate. Nu ar trebui sa avem alte obiecte mobile in preajma piconului.

Sfaturi pentru operare

Atentie la sistemul de fixare: in timpul operarii trebuie verificat periodic. De asemenea, exterioare din plastic spiralat pot fi montate peste furtunuri pentru o protectie suplimentara impotriva scurgerilor.

Nu trebuie sa uitam de cabina operatorului. Acesta nu este protejat numai de geam. Pot fi instalate plase sau geamuri din plastic ori bare verticale de otel pentru deplina siguranta a celui care manevreaza utilajul.

Piconul nu trebuie folosit langa substante inflamabile. Explicatia este una logica. Varful poate atinge temperaturi ridicate, asa ca riscul unui incendiu este ridicat.

Zgomotul si vibratiile sunt inerente la operatiunile de demolare, dar trebuie sa cunoasteti foarte bine utilajul. Posibilele defectiuni sunt constatate vizual dar si dupa anumite zgomote sau vibratii anormale.

O carcasa este utila pentru ciocanul hidraulic. Acest tip de picon este protejat mai bine impotriva eventualelor deteriorari si defectiuni de piese ciocan hidraulic.

Utilizat cu atentie, acest produs reprezinta o investitie valoroasa. Efectuand reparatii, lucrari de intretinere cu piese ciocan hidraulic de calitate si respectand toate regulile de siguranta veti reusi sa folositi la capacitate maxima acest produs.

Daca aveti nevoie de mai multe informatii legate de picoane, gasiti pe pagina https://www.mechanicus.ro/blog/. Tot acolo puteti beneficia de consultanta gratuita in alegerea pieselor de ciocan hidraulic, originale sau aftermarket, reparatii picoane si incarcare cu azot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.