Vinul, punct de referinţă în gastronomie

Vinul este băutura alcoolică obţinută prin fermentarea fructelor viţei-de-vie, respectiv a diferitelor soiuri de struguri. Concentraţia de alcool a vinului variază între 8% şi 16%, iar sortimentele de vinuri pot fi albe, rose sau roşii, pigmentarea datorându-se procesului de macerare şi fermentare la care sunt supuse pulpa fructelor şi coaja acestora. Vinificaţia se ocupă cu procedeele şi tehnicile de transformare a strugurilor în vin, plus toate etapele de îmbuteliere şi păstrare.

Sortimente de vinuri

Crama Zoreşti – Dealu Mare deţine una dintre cele mai renumite podgorii din ţara noastră, cunoscută pentru soiurile de struguri şi pentru tehnologia de prelucrarea a acestora. Sortimentele de vinuri pe care le oferă pieţei de specialitate, sunt variate şi caracterizate de arome şi texturi unice, în care se împletesc note florale şi fructate, izul diafan al condimentelor şi mirosul inconfundabil al nucilor coapte. În funcţie de nivelul de zahăr conţinut, vinurile roşii, albe şi rose  pot fi seci sau demiseci. Concentraţia de alcool este cea care le recomandă în servirea alături de anumite preparate culinare. Astfel, un vin alb sau rose uşor alcoolizat, va fi servit alături de preparate pe bază de carne slabă, lângă salate şi paste, brânzeturi și deserturi aromate. Un vin roşu robust, se va combina foarte bine cu feluri de mâncare în care carnea de porc şi cea roşie, vânatul şi afumăturile ocupă un loc primordial.

Vinul în prepararea reţetelor

Vinul are în compoziţie o serie de nutrienţi, printre care vitamine şi minerale, conţine un anumit nivel de zahăr şi carbohidraţi, beneficiind şi de un anumit procent de alcool. Toate acestea i-au conferit de-a lungul istoriei gastronomiei, şi  un rol de ingredient în multe reţete delicioase. Astfel, sortimentele de vinuri puse la dispoziţie de Crama Zoreşti – Dealu Mare la prețuri mai mult decât accesibile, nu doar că vor înnobila o masă festivă, dar vor da şi un plus de savoare multor feluri de mâncare. Vinul roşu este ideal pentru prepararea sosurilor fripturilor din carne de porc sau vită, conferind frăgezime cărnii şi o aromă unică şi puternică sosului. De asemenea, tot vinul roşu va ajuta la coacerea uniformă şi suculentă a unui curcan pregătit pentru o cină festivă.  Pentru prepararea sosurilor destinate fructelor de mare, vinul alb s-a dovedit întotdeauna un aliat ideal, asprimea acestuia conferind o aromă unică acestor delicatese. Peştele preparat la cuptor, a fost întotdeauna pe placul celor care îl adoptă în meniurile lor, iar coacerea acestuia într-un sos din vin alb, îi va spori gustul.  Chiar mai mult, câteva picături de vin roşu  sau alb, adăugate în tocăniţe concentrate şi consistente, oferă un plus de originalitate şi noutate.

Vinul între ingredientele dulci

Concentraţia alcoolică moderată a vinurilor folosite în combinaţii cu ingredientele  dulci,  va conferi multor reţete de prăjituri, un plus de aromă, punctând discret o tentă originală. Astfel un vin rose sau alb din gama sortimentelor oferite de Crama Zoreşti – Dealu Mare, pot fi incluse în prepararea spumelor, cremelor, checurilor sau cocktail-urilor răcoritoare şi aromate.


© Crama Zoreşti – Dealu Mare

Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro

Urmăriți-ne pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.