analize imunitate

Imunitatea: cum functioneaza, cum se testeaza si cand este slabita – analize imunitate

Imunitatea este capacitatea organismului de a lupta impotriva virusilor, bacteriilor si parazitilor. Sistemul imunitar reuneste organe, molecule si anticorpi pentru a oferi protectie impotriva agresorilor. In plus, imunitatea „stocheaza” antigenul astfel incat sa poata reactiona imediat data viitoare cand este intalnit. Mai jos puteti citi despre cum functioneaza sistemul imunitar, cum este testata imunitatea, factorii care o afecteaza si pasii pe care ii puteti lua pentru a va intari imunitatea.

Rolul sistemului imunitar. De ce trebuie sa faci „analize imunitate”?

analize imunitate

Rolul principal al sistemului imunitar este de a identifica si distruge virusi, bacterii, ciuperci, substante toxice si alte substante straine care pot dauna organismului. Un sistem imunitar sanatos este capabil sa distinga diferiti agenti patogeni de tesutul sanatos si substantele comune (alimente, praf, polen etc.).

Cand functioneaza la capacitate maxima, sistemul imunitar este implicat in prevenirea si eliminarea anumitor forme de cancer care lupta cu propriile celule care isi schimba anormal forma si structura.

Cum functioneaza sistemul imunitar

Celulele si tesuturile corpului contin proteine ​​numite antigene. De asemenea, organismele invazive contin antigene, desi sub forme diferite. Sistemul imunitar te protejeaza de microorganisme, paraziti si bacterii si este format din globule albe, citokine, chemokine si sistemul complementului.

Tip de imunitate

Imunitatea poate fi dobandita natural sau artificial, in functie de modul in care este dobandita. Imunitatea dobandita in mod natural, la randul sau, poate fi innascuta (nespecifica) si dobandita in timp. Mostenim imunitatea innascuta de la parintii nostri. Acest tip de imunitate nu se modifica de-a lungul anilor si nu ofera protectie pe termen lung. Imunitatea innascuta este recunoasterea si raspunsul la agentii patogeni. Putem verifica nivelul imunitatii prin analize imunitate la SYNLAB.

Imunitatea dobandita in mod natural se dezvolta in timp cand organismul intalneste agenti patogeni si formeaza anticorpi pentru a-i distruge. Acest tip de imunitate presupune memorarea agentului patogen, recunoasterea acestuia si utilizarea anticorpilor existenti pentru a lupta impotriva microbului invadator.

Imunitatea dobandita artificial presupune expunerea unei persoane la anumiti virusi intr-o maniera controlata. Scopul este de a reduce riscul de complicatii si chiar de deces. Imunitatea dobandita artificiala se imparte in imunitatea obtinuta prin vaccinare si imunitatea obtinuta prin serologie.

Imunitatea obtinuta prin vaccinare presupune administrarea de vaccinuri ce contin antigene care determina producerea de anticorpi si declanseaza un raspuns al sistemului imunitar fara a provoca infectia in sine. Prin urmare, vaccinarea ofera imunitate pe termen lung la anumite infectii si stimuleaza productia de celule de memorie. Aceasta este o forma de imunitate activa.

Imunitatea obtinuta prin serologie se obtine pasiv si presupune administrarea de ser imun care contine anticorpi specifici unei boli. Aceasta imunitate este temporara si dureaza pana la 30 de zile si o putem verifica prin analize imunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.