Cresc cazurile de muşcături de căpuşe în Timişoara: Aproape 20 de persoane au solicitat ajutorul Spitalului Victor Babeş

În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au fost tratate la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara după ce au fost muşcate de căpuşe. Conform medicului infecţionist al spitalului, dr. Mirela Turaiche, căpuşele sunt active în această perioadă din cauza temperaturilor mai ridicate și a umidității, iar cei care au fost mușcați trebuie să fie tratați cât mai repede posibil.

În cazul în care căpușa nu este îndepărtată în primele 24 de ore, există riscul ca bacteria Borrelia să ajungă în sânge, ceea ce poate duce la boala Lyme. Dr. Turaiche recomandă să se îndepărteze căpușa cu grijă, preferabil de către un medic chirurg din serviciul de Urgență, pentru a se evita riscul ruperii capului insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite bacteria.

În cazul în care nu se poate ajunge la o Unitate de Primiri Urgențe în 24 de ore de la mușcătură, medicii recomandă să se încerce îndepărtarea căpușei singuri, folosind o pensetă, însă cu mare grijă, pentru a evita ruperea insectei. După îndepărtare, zona trebuie dezinfectată cu alcool sau soluție antiseptică. Persoana afectată trebuie să fie apoi consultată de un medic infecționist pentru recomandări de specialitate.

Boala Lyme poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos în cazul în care nu este tratată la timp, iar simptomele pot să apară într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia.